Έχουμε δει τα drones να χρησιμοποιούνται για ψυχαγωγικούς, στρατιωτικούς, ακόμα και  κατασκευαστικούς σκοπούς. Αυτό που πολλοί αγνοούν όμως, είναι πως έχουν βρει εντυπωσιακή εφαρμογή και στην αμπελουργία, αλλάζοντας παραδόσεις δεκαετιών και φέρνοντας μια επανάσταση που όμοιά τους, οι επαγγελματίες του είδους, είχαν να δουν από τη διείσδυση των τρακτέρ! Τα drones κερδίζουν διαρκώς έδαφος στην αμπελουργία, αλλάζοντάς τη προς το καλύτερο. Τα όσα προσφέρουν είναι πολλά και διάφορα, ωστόσο μπορούν εύκολα να συμπτυχθούν σε τρεις πυλώνες: ευελιξία, ποιότητα, οικονομία.

Μέχρι την εμφάνιση των drones, η μόνη λύση που είχαν οι αμπελουργοί όσον αφορά στην παρακολούθηση των αμπελώνων τους, ήταν μέσω πτήσεων από μικρά αεροσκάφη σε χαμηλό ύψος. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό από μόνο του έχει αρκετές προκλήσεις, αφού απαιτείται σχέδιο πτήσης ενώ υπάρχουν και αρκετοί αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα των λήψεων (πιθανή βροχή, συννεφιά, πυρκαγιά κ.α.). Όλα αυτά από την άλλη, δεν αφορούν επ’ ουδενί τα drones αφού ακόμα κι αν προκύψει κάτι την τελευταία στιγμή, η πτήση μπορεί απλά να αναβληθεί. Το δε value for money των τελευταίων είναι τέτοιο, που επιτρέπει την πραγματοποίηση πολλαπλών πτήσεων κατά τη διάρκεια της σεζόν (αντί μίας, άντε δύο το πολύ ενός αεροσκάφους).

Αυτό το τελευταίο έχει ως αποτέλεσμα τα δεδομένα που καταλήγουν στους αμπελουργούς να ανταποκρίνονται πολύ περισσότεροι στην πραγματικότητα αφού οι επαγγελματίες πλέον καλούνται να αξιολογήσουν και όχι να… μαντέψουν. Επιπροσθέτως, τα drones χάρη στην κορυφαία τεχνολογία που ενσωματώνουν, προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση με τις λήψεις από αεροσκάφη ή δορυφόρους. Για να έχετε μια εικόνα της διαφοράς για την οποία μιλάμε, όταν η μέγιστη ανάλυση που μπορεί να προσφέρει μία δορυφορική λήψη είναι της τάξης του ενός μέτρου, η αντίστοιχη ενός drone φτάνει και τα 2,5 εκατοστά, επιτρέποντάς του να εντοπίσει παθογένειες και λοιπές ανάγκες μίας καλλιέργειας, αναλύοντας την εμφάνιση (χρώμα, γυαλάδα κ.α.) των φύλλων.

Με τα παραπάνω κατά νου, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η χρήση drones είναι σημαντικά πιο οικονομική σε σχέση με εκείνη αεροσκαφών ή δορυφόρων -κι ακόμα κι αν το κόστος φτάσει στα ίδια επίπεδα, η ποιότητα της υπηρεσίας που απολαμβάνουν οι αμπελουργοί είναι κλάσεις ανώτερη, συμβάλλοντας στη βελτίωση της παραγωγής και του τελικού προϊόντος τους.

Οι ολοκληρωμένες λύσεις της Oenolytics περιλαμβάνουν τη χρήση drones με υπερφασματικές κάμερες. Εύχρηστες, έτσι ώστε να μπορεί να τις χειριστεί και μη εξειδικευμένο προσωπικό, εξοπλίζουν τον αμπελουργό με περισσότερα και ακριβέστερα δεδομένα απ’ ό,τι μία τυπική πολυφασματική κάμερα, κάνοντας τη ζωή του ευκολότερη και τη δουλειά του αποδοτικότερη.