Το hyperspectral mapping ή υπερφασματική χαρτογράφηση αποτελεί μία μη επεμβατική τεχνική τηλεπισκόπησης (της παρατήρησης δηλαδή φαινομένων και χαρακτηριστικών από απόσταση) η οποία συνδυάζει την τυπική, συμβατική απεικόνιση με τη φασματοσκοπία. Αν και αρχικά αναπτύχθηκε για στρατιωτική και διαστημική χρήση, πλέον χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων στις καλλιέργειες και ειδικότερα στην αμπελουργία, επιτρέποντας στους αγρότες να έχουν μία λεπτομερέστερη εικόνα της κατάστασης και της υγείας των σπαρτών τους.

Για τη λήψη υπερφασματικών εικόνων χρησιμοποιούνται δορυφόροι ή drones εξοπλισμένα με ειδικές κάμερες. Καθεμία εξ αυτών αποτελείται από έναν αριθμό φασματικών ζωνών: όσο πιο πολλές οι ζώνες αυτές, τόσο μεγαλύτερος ο όγκος των πληροφοριών που περιλαμβάνονται. Η υπερφασματική τεχνολογία αποτελεί μία πραγματική επανάσταση στον χώρο, ιδίως αν τη συγκρίνει κανείς με την αμέσως προηγούμενη τεχνολογία: όταν η πολυφασματική χαρτογράφηση (multispectral mapping) μπορούσε να προσφέρει πέντε έως επτά τέτοιες ζώνες, στην υπερφασματική ο αριθμός τους ξεπερνά τις 40!

Ο τρόπος λειτουργίας της υπερφασματικής χαρτογράφησης βασίζεται στην αντανάκλαση του φωτός των ακτίνων του ήλιου στην επιφάνεια των φυτών. Οι καλλιέργειες, ανάλογα με την κατάστασή τους (από τα επίπεδα ενυδάτωσης και την ποιότητα του εδάφους, μέχρι πιθανές ασθένειες ή παράσιτα που ενδεχομένως να έχουν κάνει την εμφάνισή τους) αντανακλούν με διαφορετικό τρόπο το φως, καθώς οποιαδήποτε μεταβολή επηρεάζει τη φυσιολογία και κατ’ επέκταση τις ανακλαστικές τους ιδιότητες.

Ως εκ τούτου, έχοντας τη δυνατότητα να εντοπίζει ένα μεγάλο εύρος χημικών και βιολογικών χαρακτηριστικών, η υπερφασματική χαρτογράφηση είναι σε θέση να πληροφορήσει τους αμπελουργούς για πιθανή έλλειψη νερού ή υπερβολική υγρασία, κακή ποιότητα εδάφους ή ακόμα και ασθένειες που βρίσκονται στα πρώτα τους στάδια. Τα παραπάνω δεδομένα οδηγούν στη λεγόμενη γεωργία ακριβείας, επιτρέποντας στους καλλιεργητές να εστιάσουν στις πραγματικές ανάγκες των σπαρτών τους (λιπάσματα, άρδευση κλπ), βελτιώνοντας την παραγωγή τους ενώ παράλληλα μειώνουν το κόστος.

Οι ολοκληρωμένες λύσεις της Oenolytics κινούνται προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, παρέχοντας δυνατότητες απομακρυσμένης παρατήρησης με χρήση τεχνολογίας υπερφασματικής χαρτογράφησης σε προσιτές τιμές και μέσα από ένα εύχρηστο περιβάλλον εργασίας, προσφέροντας στους αμπελουργούς τη βέλτιστη πρόληψη για τις καλλιέργειές τους.